Perdele și țesături: ce să iei în considerare pentru amenajarea interioară? Iată mai multe informații care te-ar putea interesa!
Mulți dintre noi consideră faptul că piesele de mobilier sunt cele mai importante elemente dintr-o locuință, însă uită de alte obiecte adiționale care redau strălucirea unei încăperi. Trebuie să înțelegem faptul că fiecare element contribuie la obținerea rezultatului final mult dorit, într-o anumită măsură. Fiecare obiect, fiecare nuanță, fiecare textură și fiecare structură are propria sa importanță.
Câteva dintre elementele adiționale care schimbă total aspectul unei încăperi sunt aceste perdele și texturile. Sunt detalii mici, care au o importanță mare pentru fiecare decor. Ținând cont de acest aspect, ele ar trebui să primească mai multă atenție decât de obicei, pentru armonizarea totală a unei încăperi.
Perdelele și texturile – elementele complementare dintr-o încăpere
După cum probabil știți deja, toate elementele dintr-o locuință trebuie să fie interconectate. Mai exact, pentru toate încăperile trebuie să folosim același stil de amenajare, dar și același design. În felul acesta totul se va completa armonios. De asemenea, și obiectele incluse în procesul de amenajare trebuie să fie completate încă din faza de proiect. Piesele de mobilier, decorațiunile, finisajele, aceste perdele și țesăturile necesită multă atenție pentru a putea fi combinate într-un mod plăcut.
Chiar dacă locuințele sunt amenajate din ce în ce mai modern, perdelele sunt totuși nelipsite. Este adevărat faptul că nu mai sunt folosite perdelele autentice, însă cele moderne sunt mult mai stilate. Pentru a putea alege niște perdele potrivite pentru propria locuință, este necesar să le potrivești pe acestea cu celelalte țesături din încăpere: covoare, cuverturi, draperii sau pături.
Cum combini perdelele cu celelalte țesături?
După cum spuneam și mai devreme, trebuie să ne asigurăm că absolut totul se potrivește într-un mod foarte armonios. Așadar, există câțiva pași pe care îi putem urma pentru combinarea perdelelor cu celelalte țesături:
Pasul 1: Optează pentru nuanțe complementare.
Nuanțele din încăpere diferă foarte mult în funcție de stilul de amenajare ales. Spre exemplu, pentru stilul modern cu siguranță veți avea covoare, pături sau chiar pernuțe în nuanțe foarte deschise (alb, bej, crem, gri). Pentru acestea puteți alege niște perdele albe cu broderii crem. Dacă este vorba de stilul industrial, atunci este posibil să aveți nevoie de niște nuanțe ceva mai închise care să se potrivească cu decorul, cum ar fi cărămiziu sau maro deschis. Pentru locuințele amenajate în stil minimalist, unde albul predomină, puteți opta în continuare pentru simplitate prin niște perdele albe simple sau puteți adăuga pata de culoare mult dorită pe această cale. Astfel, niște perdele subțiri roșii sau bleu s-ar putea să schimbe atmosfera din cameră. De asemenea, poți alege perdelele preferate mai întâi și apoi câteva păduri, cuverturi sau chiar fotolii care să accentueze nuanța lor.
Pasul 2: Alege imprimeuri potrivite.
De foarte multe ori, perdelele și țesăturile cu multe imprimeuri încarcă inestetic camera. Tocmai de aceea, nu trebuie să exagerați cu ele. Imprimeurile nu se potrivesc cu fiecare stil de amenajare. Spre exemplu, dacă optați pentru stilul de amenajare tradițional, puteți alege fără probleme niște perdele și niște țesături cu imprimeuri specifice. Acestea vor accentua atmosfera din încăpere. În cazul în care aveți o încăpere amenajată în stil scandinav, atunci imprimeurile nu se potrivesc decât dacă sunt foarte rafinate. Multe dintre imprimeurile alese obturează luminozitatea din cameră, iar acest aspect este ușor neplăcut. Foarte important este ca imprimeurile de pe perdele să fie compatibile cu restul țesăturilor din încăpere.
Pasul 3: Nu uita de luminozitate!
Fiecare stil de amenajare este caracterizat de o anumită senzație, pe care o redă încăperii. Unele stiluri precum cel modern, clasic sau minimalist oferă foarte multă luminozitate într-o încăpere. Pentru ca acest aspect să fie păstrat, sunt necesare texturile deschise și simpliste. În alte stiluri de amenajare, cum ar fi cel industrial, victorian sau vintage lumina din încăpere poate fi ușor difuză. Pentru acest lucru pot fi folosite perdele cu nuanțe ușor mai închise, iar draperiile sunt potrivite.
Deși pare un proces complicat, combinarea acestor perdele cu texturile nu este chiar așa în realitate. Dacă parcurgeți cei trei pași menționați mai sus, sarcina va fi mult mai simplă. Totul depinde de modul în care vrei să fie transformată propria ta locuință.